Saturday, May 15, 2010

Söndagsmiddag med familjen via Skype..!


Långhelgen börjar komma till sitt slut och nu det har blivit dags att säga hejdå till syskon och föräldrar, kusiner, mormor och gammelmormor för ett år framöver.

Men med tanke på hur vår värld funkar i denna kommuniktions era så känns det inte som så länge tills vi ses igen. Skype finns ju, bloggen som man kan följa, facebook, e-post, SMS och MMS och och och säkert en hel del massa andra "in an instance" kommunikationsverktyg. Så det spelar liksom inte någon roll hur många mil man är ifrån varandra.

Jag behöver bara blicka tillbaka ca 15 år tillbaka i tiden - då jag för andra gången i livet flyttade till USA för mina universitetsstudier. Då 1998 skaffade jag mitt första e-postkonto och min mor fattade inte vad det handlade om. Jag fick också information om att jag kunde göra mina bankärenden via Internet. Första gången jag var i USA 1988 fanns det verken e-post eller banken via Internet - då reste jag verkligen långt bort. Vilken förändring det har skett bara på ca 20 år. What is next?!

Så på 20 års tid så känns inte andra sidan Atlanten så långt bort längre. Det är en fantastik känsla!!! Nära familjen, men ändå inte (idag) på söndagsmiddagsavstånd. Redan nu verkar våran tid i USA mer eller mindre uppbokad av massa tillresande gäster och bara det är ju ett tecken att man inte upplever någon allt för långt borta. Och även om resan idag tar väl över 10 timmar och flertalet byten så kommer vi säkert till den dagen när jag börjar närma mig 100 år ta vår egen farkost över Atlanten på bara några få timmar eller?

Denna fantastiska grilldag tillsammans med familjen har det redan kommit förslag att vi ska delta på gammelmormors faktistka födelsedag om ca en månad via Skype. De kopplar upp kameran vid middagsbordet och där på andra sidan lincen får vi sitta. Ska nog se till att vår middag blir densamma som serveras på födelsedagskalaset hemma i Jämtland. Vilken fantastiskt rolig idé och upplevelse. Något jag definitivt kommer komma ihåg även när jag blir 100 år. Mina barnbarn kanske kommer skratta åt mig då, lika som gammelmormor skrattade åt vår idé idag.

2 comments:

 1. Ja Skype är fantastiskt. Det har vi haft glädje av många gånger. Vi brukar skypa med familjen hemma i Sverige under helgerna. Använder videokamera så att man kan se varandra också. Vi har kört detta på ett bröllop också då C´s kusin skulle gifta sig. Han skypade med videokameran och höll tal för alla bröllopsgästerna på det sättet vilket blev mycket uppskattat.
  Nog har det hänt mycket under de senaste 20 åren. Jag minns då vi bodde i Nicaragua på slutet av 80-talet då fick man ringa dyra samtal eller skriva brev. Jag är väldigt tacksam över moderna tekniken och dess utveckling. Men fortfarande är ju sverige långt borta när man bor här på andra sidan atlanten. Men det lär nog bli uppskattat att vara med på mormors kalas via skype. Det kommer att bli kanon.
  Kram

  ReplyDelete
 2. Jag har också Skype men jag är inte uppkopplad så ofta... får väl ända på det! Tror att jag har till tillagd redan.
  Tiden går fort och rätt som det är så är ni på väg hem igen! mitt år i Canada gick tokfort iaf

  ReplyDelete