Friday, June 4, 2010

Ville bara öppna ett bankkonto, men så lätt var det inte!

Idag har jag haft en mindre rolig dag. Allt långt borta från sol och pool är ganska tråkigt. Speciellt när man istället får sitta i långa köer. Det hela började på vår första dag. Vi behövde ett bankkonto i USA där vi kan betala de räkningar vi har osv.. Så vi besökte en bank som kom till oss rekommenderat. När vi väl satt där så konstaterade banktjänstemannen att vi kan inte öppna ett bankkonto utan ett ID kort. Med ID kort är det ett amrikanskt ID - Alabama ID. Inte pass eller militär ID gällde heller. Så jag blev hänvisad till "Licens Department". Följande dag kör hela familjen dit och konstaterade ganska snabbt när vi pratade med dem att de inte kunde ge oss ett ID utan ett Social Security nummer. Så vi vände tillbaka och åkte till Department of Social Security. Väl där konstaterade vi att det inte var aktuellt att vara där för det var minst 3 timmars kö. Barnen var vid detta laget trött, griniga av värmen och hungrig. Vi beslöt oss för att avbryta och istället åka dit följande morgon.

Eftersom jag redan 1997 befann mig i USA och då fick utdelat ett social security nummer så vore väl det passande att få ut det igen. Efter 15 år så har man ju tappat den blå papperslappen - man har ju inte direkt haft användning av den hemma i Sverige. Strax efter kl 9 återvände vi, men konstaterade snabbt att det var minst en timmes kö trots att de hade öppnat bara minuter tidigare. Där inne satt jag och dottern och väntade och väntade och väntade. Precis 1 timme och 15 minuter senare ropades vår nummerlapp upp. Väl där beskrev jag mitt dilemma och önskade hämta ut mitt gamla security nummer. De som tror det gick bra gissar fel. För då, var jag där som student. Nu är jag här på diplomatvisa och som medföljade som inte får jobba. Utöver det har jag även gift mig under dessa år så efternamnet stämde inte och inte hade jag något "marrige certificate" med mig som kunde bevisa att det var jag - vem tänkte på det i allt flyttbestyr?! När detta var färdigt var det bara att köra tillbaka till Deparment of Licensing och återigen sitta i 1,5 timmes kö för att få ett ID kort.

Lösningen blev att jag fick med mig ett dokument som talar om att jag inte kan få ut ett social security nummer. Tillsammans med det dokumentet, bevis från militärbasen att maken är stationerad där, tillsammans med medical insurance så fick jag tillslut mitt ID kort - inte körkort. Men den dyker upp om en månad i brevlådan. Tills dess går jag omkring med en liten papperslapp som bevis över vem jag är. Så nu kan jag få mitt bankkonto öppnat, teckna medlemskap, skaffa mig en mobiltelefon och även köpa vin... eftersom man måste visa ID upp till 39, 5 års ålder enligt upphängda skyltar i butiken (och där är jag inte ännu!!!).

... och ingen skönhet blev man på bilden heller... då luftkonditioneringen inte var lika effektiv som på hotellrummet. Istället är man rödflammig med stripigt hår och en trött look. Men jag är rätt nöjd ändå för sen begav jag mig till poolen.

4 comments:

 1. Jag vet precis hur det är. Utan social sec nummer så räknas man inte. Inget funkar utan detta. Men det var skönt att du ändå kunde få ditt ID och på så sätt kunna öppna bankkonto. När vi kom hit så hade jag ansökt om social sec nummer redan i Sverige via ambassaden och C fick vackert vänta på att få sitt här. Vi kunde inte köpa ens mobiler medans vi väntade. Jag antar dock att din make har fått ett SS nummer då han jobbar här på militärbasen. Men nu är ni iallfall på G att komma in i systemet. Hur blir det med körkort för din del? Intenationellt körkort kan man ju bara köra på ett tag. KOmmer du att kunna ta Alabama körkort? Vi fick både göra teoriprov och uppkörning (än en gång innebär det också låååång väntan i kö tyvärr).
  Ha en bra dag och trevlig helg.
  Kram!

  ReplyDelete
 2. Hej Desiree,
  Jag behöver tydligen inte ett körkort. Vilket jag haft körkort i Washington State tidigare, men det går inte att hämta ut det för att det har gått för lång tid och därmed måste jag söka efter ett nytt. Men eftersom maken är på basen under en kort tid så behövs inget körkort under denna period. Men vi måste hela tiden ha med oss pass, och dokument från basen om detta. I värsta fall är det väl bara åka dit och ställa sig i kö igen.. Men just nu nöjer jag mig med ID-kortet.

  /Lotta

  ReplyDelete
 3. Hej Lotta,
  Läste kommentarer av dig hos Desiree och blev nyfiken... Förstod på kommentarerna att ni är nyinflyttade, så blev som sagt nyfiken och klickade på din länk hos Desiree och hamnade här.
  Jag vill bara säga att här är ytterligare en som vet precis vilken fas du befinner dig i just nu, vet PRECIS hur jobbigt den där första tiden är när man springer som skållade råttor överallt och försöker fixa de mest basic saker. Ha tålamod, ge inte upp och vips så har man allt nödvändigt fixat, kan andas ut och äntligen börja försöka få till en vardag och rutiner i det nya landet. Det är drygt den första tiden, men bara man fått de där nödvändigaste sakerna att rulla så har man grovjobbet gjort. Jag såg att du fått ID och kan öppna bankkonto med mera. Annars tänkte jag tipsa att det SKA gå att öppna bankkonto, köpa bil, öppna bilförsäkringar med mera utan alla amerikanska papper i ordning och bara ha sitt svenska pass. Däremot är det sällan alla banker, försäkringsbolag som accepterar det. Man får leka detektiv och kolla runt vilka som accepterar vad. Sen beror det säkert lite på var i landet man är också, är man i en stad/plats där de är vana med många inflyttade utlänningar, så brukar det överlag gå lättare då de hela tiden möter folk i liknande situation som en själv och därför anpassat regler och rutiner för att det ska funka för de som inte kan få SSN och allt annat första dagen i landet...
  Vi började med pay as you go för mobilen (typ kontantkort), för det krävdes inga SSN eller andra kreditkortskontroller (där man ju inte har nåt att visa upp) utan det var bara att öppna och köpa direkt. Praktiskt och smidigt att starta på det sättet (tycker jag), beställde allting direkt över nätet också så inget spring i affärer. Dessutom tycker jag fördelen var att man inte band upp sig för nåt, samtidigt som man snabbt fick en telefon och nr. I början har man så mycket annat att göra än att göra en massa research på vad som är bästa dealen på mobiltelefon. Vi ville ha en fast telefon, men vill man inte ha det utan tänker bara köra med mobiltelefon som enda telefon. Ja, då är ju ett fast abonnemang direkt att föredra.

  Vad gäller körkort, bilköp och bilförsäkringar. Det SKA alltså gå att få försäkringar bara med svenskt körkort och/eller internationellt, alla försäkringsbolag gör det inte, dealen är ibland sämre (men så fort man sen fått amerikanskt så är det ju bara deala till sig nåt nytt), men det ska som sagt gå. Vi köpte bil första veckan här och under den korta tiden är det ju omöjligt att ha fått amerikanskt körkort (som Desiree skrev är det ofta kötider för såväl teori som uppkörning, så det tog flera månader innan vi hade det - verkar se ut så i de flesta delstater). Men det gick smidigt ändå och ordnade sig.

  Ooooops, nu blev detta långt. Hur som helst, hoppas allting blir jättebra för er och lycka till med allting!
  /Anne i Portland, Oregon

  ReplyDelete
 4. Hej igen, precis som Anne tar upp så funkar det ju att köra på internationellt körkort. Jag förstår absolut att du i första hand nöjer dig med id-kortet som du har fått. Enda nackdelen är väl att bilförsäkringar mm blir betydligt dyrare.

  De tre största mobil operatörerna är som sagt AT&T, Verizon och Sprint. Du får kolla med dem om vem som kan ge dig bästa abonnemanget. Har ni fler än en mobil vilket jag antar att ni har i familjen så är det billigast med family plan. Man får som sagt försöka uppskatta hur många minuter per månad som man kommer att göra av med. Det går ju dock alltid att minska ner eller öka på antalet minuter om ni märker att det varit svårt att uppskatta hur mycket man gör av med. Något annat att tänka på är också bindningstiden på abonnemanget om du vill ha en Iphone. Kolla så att du inte behöver binda upp dig på 24 månader. Det kan vara så att den iPhone du köper här inte kommer att funka att ta med sig tillbaka till Sverige sedan pga av att man här kör med helt andra frekvenser på band mm. Det kan gå att få den att funka i Sverige men det kan också vara så att det inte kör det. Även här gäller att försöka kolla upp så mycket info som möjligt.

  Om ni skaffar fast telefon är en smart grej att ringa ett nummer för att spärra för reklam och försäljare osv. Annars ringer det tydligen hur mycket som helst av sådant på fasta abonnemang. Jag och Calle har AT&T abonnemang på våra mobiler. Calle har en smart phone men jag har fortfarande min gammaldags stenålders skit. Vill dock inte köpa någon här och binda upp mig eftersom vi snart ska lämna och att det kanske inte ens går att få en telefon jag köper här att funka i Sverige.

  Ja det är fullt upp med mycket praktiskt som ska ordnas första tiden. Men som sagt du får så gärna höra av dig med alla möjliga frågor så ska jag försöka hjälpa till så gott det går. Jag vet att det är mycket man undrar över första tiden. Även om du bott i USA innan och har en hel del erfarenhet så är det en hel del skillnader mellan olika delstater.
  Hoppas ni får en fin helg.
  Kram

  ReplyDelete