Thursday, July 15, 2010

Tre rätters meny för två eller var vi fem till bords?

Igår firande jag och maken 10 år tillsammans. Barnvakt var fixad, champagnen inköpt och bord bokat på en av Montgomery´s bättre restauranger La Jolla. Den en och en halv månad vi nu varit i USA så har restaurangbesöken bara varit med barn i en bättre "fast food" restaurang och där man serverar "same same but different burgers". Både jag och A såg fram emot att få äta god mat med bestick och vinglas. Och den var jättegod - MEN ENORMA PORTIONER... Ur ett svenskt mått mätt så hade 3-rätters måltiden räckt till 4-5 personer.

Till förrätt blev det Beef Carpaccio with Shaved Parmesan Reggiano, Olives and Tomatoes. Carpaccion kunde de lätt varit ännu tunnare. Det var lite väl tjocka skivor för min smak, men i övrigt jättegott.
Till varmrätt valde jag en Hawaiian Sea Bass, Perisimmon-Sage Buerre Blanc, Butternut Squash Ravioli with Drizzled Olive Oil & Chiffonide of Spinach. De var en god och väl tillagad smörfisk. Och i botten fann man en nötigt smakrik Ravioli. Maken valde en Grilled Hereford Beef Ribeye, Black truffle & Horseradish Bordelaise, Onion Rings, Chive and Sour Cream Hash Browns.

Vi kan väl säga så här mycket: När maten och speciellt A´s mat kom till vårt bord föll hakan ner till golvet. För i hur i hela fridens dagar skulle den köttbiten gå ner. Där på tallriken låg minst 600 gram tillsammans med alla övriga ingredienser. Även på min tallrik fanns där tillräckligt med mat för att en mun till skulle kunna mättas.

Givetvis går inte hela matupplevelsen ner i våra säckar och vi blir tillfrågad om vi vill ha en "doggie bag". Jag förstår har man betalt för all denna mat så kanske man tycker att man ska ha med sig maten hem också.. men ärligt talat så är jag så mätt vid det här laget att jag inte längre är intresserad av att fortsätta i morgon.. Vi vi tackar vänligt, men bestämt "No thank you, no doggie bag". Hade det varit en amerikansk servitör/servitris kanske de tittat konstigt på oss, men med av vår brittiska servitris får vi förstående blickar.

Kaffe är ju ett måste efter varje svensk måltid och inte till måltiden som vi ser de flesta amerikanare göra. Dubbel espresso beställdes in. Här måste vi bli lite mer pigga efter denna gigantiska måltid. Till det får vi en Vanilla Créme Brulee, men vi var i samma veva väldigt tydlig att vi inte behöver två utan det räcker med en. När den serverades till oss var vi glada för en portion av Créme Brulee hade räckt till tre personer.

Sist jag åt så här mycket var när jag och A träffades och firade vårt första nyår tillsammans. Då slog vi till med nio rätters meny. Det minnet har vi fortfarande kvar - vi gjorde inget annat än åt... men så mycket lär vi aldrig igen äta. Men vi har insett att i USA kan vi nog lätt matcha denna nio rätters meny om vi fortsätter beställa in tre rätter även på de bättre restaurangerna för PORTIONERNA är ENORMA!

3 comments:

 1. Man blir nästan mätt av att bara titta på maten!

  I NV i vintras beställde min man en macka då han "bara ville ha något litet innan middagen" han började nästan gråta av lycka när han såg den halvmeter långa baguetten proppad med all sköns pålägg. Den räckte till tre måltider för honom...

  ReplyDelete
 2. Grattis till eran tio års dag. Roligt att ni fick uppleva en riktigt god och underbar måltid. Det finns flera riktigt bra resturanger så som den som ni gick på. Däremot tycker jag inte att portionerna är speciellt mycket större här än vad de är då man går ut i Sverige. Jag tycker iallfall att det varierar mycket från ställe till ställe. Men den resturangen ni var på kanske hade mega stora portioner. I för sig kanske det hela beror på att jag tränar som en gnu och därmed äter som en häst, ha ha :-)

  ReplyDelete
 3. Mrs Clapper: Vi har lärt oss att ska vi inte äta mycket mat utan vill ha något litet så beställer vi "Kids size". Kul att läsa din blogg och att du hittat hit.

  Desiree: Tackar och bockar. Vi hade jätte trevligt och det smakade riktigt bra. Har du några bra restauranger du tycker vi ska passa på att besöka under vårt år får du gärna skriva ner dem och skicka till oss.
  Det var stora portioner och något som jag inte sett på bättre restauranger tidigare. Men maken prickade väl inte helrätt denna dag, fast han borde nog ha hoppat över allt annat intag av mat just denna dag..

  ReplyDelete